Aquesta setmana finalitzen els treballs d’excavació arqueològica al jaciment neolític de La Draga de Banyoles d’aquest 2023, que han permès documentar elements estructurals de construccions de fusta en molt bon estat de conservació. La campanya d’intervencions arqueològiques al jaciment neolític de La Draga es va iniciar el 4 de setembre i els treballs s’han focalitzat a la zona més septentrional del jaciment, l’anomenat sector B, que té la particularitat de tenir unes millors condicions de conservació de la matèria orgànica.
Fins ara, és en aquest sector on han aparegut les evidències arquitectòniques més clares de les cabanes de fusta dels antics pobladors de La Draga i on també han aparegut un major nombre d’eines i estris elaborats amb fusta i fibres vegetals.
En aquest sector s’ha obert una superfície de dotze metres quadrats que, a més de permetre continuar investigant sobre les estructures d’hàbitat exhumades en anys anteriors, permetrà dur a terme tasques de registre i monitorització de l’estat de conservació de les restes en fusta, que presenten uns 7.200 anys d’antiguitat. Els codirectors de l’excavació Toni Palomo i Raquel Piqué i Xavier Terradas han explicat que pel bon estat de conservació es tracta d’una troballa excepcional que ha de permetre realitzar interpretacions molt precises sobre la forma d’aquestes cabanes, les tècniques constructives i el moment de la seva construcció.
Paral·lelament la campanya ha desenvolupat dues accions de prospecció arqueològica i paleocològica a la riba occidental de l’Estany, tant terrestre com subaquàtica. D’una banda, s’han fet sondejos a la riba occidental de l’Estany de Banyoles, dins el terme municipal de Porqueres. En aquest cas, l’objectiu és obtenir noves dades que haurien de permetre a l’equip d’investigadors de La Draga reconstruir la dinàmica ambiental de l’Estany de Banyoles durant l’Holocè i constatar la possible presència d’altres ocupacions prehistòriques en aquest indret. Per altra banda, també s’han portat a terme prospeccions subaquàtiques a la zona compresa entre la Punta Freixenet i Punta Cuaranya. Els treballs han permès documentar àmplies extensions de sediment torbós amb molta presència de matèria orgànica conservada com, per exemple, restes de fusta.
La campanya d’excavacions arqueològiques s’emmarca en un projecte quadriennal de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia pel període 2022-2025, aprovat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat i coordinat des del Museu Arqueològic de Banyoles. El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, assegurava que la Draga és una prioritat i que han demanat una subvenció dels fons Next Generation que permetria completar tota la museïtzació del parc neolític i establir el magatzem subaquàtic.
La campanya es porta a terme en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través d’investigadors de les seus de Barcelona i del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, que també aporta els seus equips per permetre una exploració subaquàtica avançada i professionalitzada. En els treballs d’excavació i prospecció es compta també amb la participació d’investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i amb estudiants procedents del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB, així com altres estudiants d’arreu.