La cuina i la gastronomia centraran la cinquena edició del cicle ‘Cinc cèntims de creació local’ que se celebrarà a Banyoles durant aquest proper mes de febrer sota el comissariat del cuiner Jaume Vila. L’activitat, que des de la última edició ha passat a tenir una periodicitat bianual, aprofundirà en l’evolució de la cuina, de projectes inclusius i de la pastisseria, entre d’altres qüestions.
Les conferències es duran a terme tots els dimarts del mes de febrer a les 8 del vespre i faran una pinzellada per diversos àmbits relacionats amb la gastronomia a través de veus diferents. Miquel Cuenca, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles ha fet èmfasi en el fet que després d’haver dedicat les edicions anteriors a la literatura, la pintura, l’arquitectura i el cinema respectivament, en aquesta cinquena edició s’aporta per una temàtica més allunyada de les belles arts. En aquest sentit, la directora de la Biblioteca de Banyoles, Eva Martí, ha explicat que els interessava proposar una temàtica diferent recollint l’essència dels Cinc Cèntims que és la d’aprofundir en els diferents àmbits de la creació per arribar a un públic ampli.
El cicle s’iniciarà el dimarts 4 de febrer des de l’Auditori de l’Ateneu amb el debat que porta per títol “La cuina: evolució fins a l’actualitat” amb la participació de cuiners i cuineres dels restaurants locals de Can Xabanet, Can Bernat, Les Estunes i La Carpa. La següent de les propostes serà el dimarts 11 de febrer al restaurant La Porta del Món, que acollirà “Projectes nous i inclusió” i en el que hi participaran els cuiners i cuineres dels restaurants Can Xapes i La Porta del Món, i un grup de cuiners joves de l’Escola d’Hostaleria de Figueres. “La pastisseria: evolució fins a l’actualitat” serà el títol de la tercera activitat que es farà de nou a l’Auditori l’Ateneu i en la que hi prendran part Miquel Boix de la confiteria Boix, Xavier Garriga, de la pastisseria Boadella i les pastisseres de La Sal i La Menuda. La cinquena edició es tancarà amb “Gastronomia i cuina: actualitat i futur”, i tindrà com a protagonistes el gastrònom Jaume Fàbrega, el periodista Jaume Boix i Ramon Ferrer, director de l’Escola d’Hostaleria de Figueres. El comissari del cicle, Jaume Vila ha posat damunt la taula la dificultat de sintetitzar en quatre sessions un camp tan ampli con el de la cuina i defensava que s’ha confeccionat un programa que permet abordar-lo des de diferents òptiques i amb una voluntat interactiva.
El cicle ‘Cinc cèntims de creació local’ l’organitza la Biblioteca de Banyoles, en col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística de Girona. A més, també s’ha comptat amb la col·laboració de les ceramistes Diana Bonet i Jordina Ferrando que han elaborat uns plats de ceràmica per a tots els participants del cicle.