Un total de 26.000 peces de roba recuperades durant el primer semestre d’aquest 2024 al Pla de l’Estany han tingut una segona vida i no han acabat en un abocador. És el balanç que fa Humana Fundación Pueblo para Pueblo del servei de recollida selectiva de roba usada a la comarca entre els mesos de gener i juny.
La roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen es diposita en els contenidors que l’entitat té ubicats en llocs de fàcil accés, que es buiden entre un i dos cops per setmana per a garantir-ne un bon servei. Humana té actualment quatre punts de recollida ubicats en tres municipis del Pla de l’Estany: dos dels contenidors són a Banyoles, situats a l'exterior dels supermercats Condis i Caprabo; un altre es troba al carrer Isaac Albèniz de Porqueres i un darrer s’ubica al Passeig Sant Jordi de Cornellà del Terri. Als contenidors de Banyoles s’han recollit 6,5 tones de residu tèxtil durant el primer semestre de l’any, a Porqueres s’han recollit 2 tones i a Cornellà del Terri han estat 1,4 tones.
Posteriorment, tota aquesta roba es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès.
La gestió del tèxtil usat contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada i que no acaba en un abocador per a ser incinerat s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO 2 , segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les 9,9 tones recuperades al Pla de l’Estany han evitat l’emissió de 60 tones de CO 2 .
A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: la creació d’ocupació verda. L’entitat genera un lloc de treball a Catalunya per cada 18.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Per exemple, projectes de formació de professors de primària, d’agricultura sostenible o contra el VIH/SIDA o la tuberculosi.