El federalisme entès com a model de governança política en la que els seus membres comparteixen responsabilitats i accepten la diversitat a través de models diferents en funció de la realitat de cada territori va centrar el debat de l’activitat organitzada per l’associació Convivència i Progrés aquest dissabte a Banyoles.
Creada l’any 2009 per a tractar temes d’interès social i cultural d’àmbit sobretot local, l’entitat va portar a la sala 0 de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals la presentació del llibre “Federalisme fàcil”. Es tracta d’una publicació coral fruit de la col·laboració de Club Còrtum i El Triangle, que reuneix filòsofes com ara Victòria Camps, periodistes com Rosa Cullell o José Luis Atienza, experts en política lingüística com Jordi Font, economistes com Francesc Trillas, sindicalistes com Pedro López Provencio, historiadors com Josep Burgaya, i així fins a una vintena d’autors. Tots ells reflexionen sobre el federalisme en àmbits com la sanitat, l’educació, la dona o l’economia.
El llibre vol intentar explicar, d’una manera planera, un sistema a priori tan complex i tan adaptable com el federalisme entès com a model de governança política. Els seus autors defensen que no només és un model possible i aplicable sinó que és necessari i que només és una qüestió de voluntats. El defineixen com un punt d’encontre on ningú s’ha de sentir d’una determinada manera i que, en tenir diferents models arreus, es pot adaptar a qualsevol territori.
Com la majoria d’activitats organitzades per Convivència i Progrés, la presentació es va concebre com un acte ciutadà on compartir opinions, aportar i debatre. Per això, més enllà de la presentació del llibre també hi va haver un torn obert de paraula.