Una quinzena de persones van participar aquest diumenge passat a la visita a la torre de Can Ginestar, en el marc de les visites al patrimoni que ha impulsat el Consell Comarcal del Pla de l’Estany.
La d’aquest cap de setmana era la quarta visita guiada de les onze que s’han programat fins el mes de desembre. En aquest cas, el punt de partida era la Plaça de les Escoles de Sant Miquel de Campmajor, i des d’allà començava una ruta a peu per arribar fins a Can Ginestar, una torre de telegrafia òptica.
Les Torres de Telegrafia Òptica van ser el primer sistema de comunicacions a llarga distància en un interval de temps curt. A través d’un mecanisme que es col·locava a la part superior de torres situades en punts elevats del territori, es generaven una sèrie de símbols que s’anaven replicant d’una torre a l’altra fins arribar al destí. Durant el segle XIX es va bastir al llarg de tota la península ibèrica una xarxa de torres amb centre a Madrid que comunicava els principals punts estratègics del país, i es van definir dues línies: la civil, destinada a la comunicació de missatges governamentals; i la militar, amb la que es traslladaven missatges relacionats amb assumptes bèl·lics o de seguretat.
La Torre de Telegrafia Òptica Militar de Can Ginestar formava part de la línia Girona - Vic per Olot i, al Pla de l’Estany, hi havia dues torres més d’aquesta xarxa, les quals han desaparegut: una a Banyoles, possiblement on hi ha l’actual edifici del Museu Darder, i l’altra a Cornellà del Terri, coneguda com a Puig Coromines, segurament en un punt proper al veïnat d’Ermedàs.
Durant la visita es va poder veure aquesta torre, i conèixer totes les curiositats de l amà del guia que acompanyava als assistents.
La propera visita organitzada pel Consell Comarcal serà aquest proper diumenge, 19 de novembre. En aquest cas es visitarà la central elèctrica de Martís, a Esponellà, a les onze del matí.