Ja és tota una tradició. A Banyoles, el mes d’agost comença amb la centenària festa del barri de Sant Martirià de Banyoles; un punt de trobada ja no només per als veïns i veïnes del barri sinó també per a amics, familiars i antics residents.
L’Associació Barri Sant Martirià 1918 és qui s’encarrega d’organitzar la que és possiblement la festa de barri més antiga de la ciutat amb 106 edicions. D’uns any ençà, la festa ha tornat a revifar amb propostes per a tots els públics. La meteorologia va respectar la majoria dels actes, però el divendres 2 d’agost el vent i la pluja van obligar a suspendre la projecció de cinema a la fresca familiar de la pel·lícula “Minions. L’origen d’en Gru”. Tot i que la primera de les activitats quedaria estroncada, la resta de la programació es va desenvolupar sense incidències i amb una molt bona participació.
De fet, l’acte que va reunir més persones va ser, com cada any, el sopar popular, una proposta oberta a tothom al voltant d’una taula llarguíssima que segueix el carrer Sant Martirià. En aquesta ocasió, s’hi van aplegar 236 persones, xifra que compleix l’objectiu de l’organització de superar les que hi van assistir l’any passat. El sopar i el ball que va venir després, amb el conjunt Genion’s, van ser els actes centrals del dissabte.
La franja del diumenge es va reservar, com ja marca la tradició des dels orígens de la festa a les activitats més tradicionals i solemnes: la cercavila amb el sant i la pendonista, la missa, el vermut i les sardanes. Aquestes activitats, que contribueixen a mantenir arrelats els costums del carrer i retre homenatge al sant patró de la ciutat, també van tenir molt bona acollida i seguiment. La pendonista d’aquesta 106a edició va ser Cristiana Vasilateanu, responsable de l’establiment Iris Eiscafè, una veïna que fa ja molts anys que viu al barri.
La festa del barri de Sant Martirià es va tancar amb la també habitual cantada d’havaneres, que en aquesta edició van anar a càrrec del grup Llops de Mar.