Esponellà ha inaugurat el mes de febrer amb la celebració de La Candelera. Aquesta és la festa tradicional més antiga del municipi, i la que compta amb més participació.
Aquesta festa està documentada des del segle XVI i i s’ha mantingut pràcticament de forma ininterrompuda any rere any. Els tortells, bunyols i les pabordesses, les dones més grans de les cases de Martís, Batllori i Esponellà, són els protagonistes d’aquesta celebració que s’ha mantingut al municipi el primer dissabte de febrer per commemorar la Candelera.
Els inicis de la Candelera era una festa pagesa, ja que se celebra l’equador de l’hivern i, segons la superstició, depenent del dia que fa a la candelera, continuarà la fred o ja s’acosten les bones temperatures. Actualment s’ha perdut aquesta vessant però sí que s’han mantingut totes les tradicions. Les dones són les protagonistes d’aquesta celebració, i cada any tres pabordesses custodien la Verge de la Candelera i fan el relleu amb les pabordesses de l’any següent. Es tracta de les pabordesses de Martís, Batllori i Esponellà, les que simbolitzen el relleu amb el Ball del Tortell, una de les activitats més tradicionals de la jornada.
Aquest any la celebració ha estat l’1 de febrer, tot i que el dia de la Candelera és el dia 2. Pel que fa a l’agenda d’activitats s’ha mantingut com en anys anteriors. Les propostes van començar a dos quarts de dotze del matí amb un ofici solemne i la benedicció de les candeles. A la tarda, a partir de les quatre de la tarda, a la Plaça Major, van començar les sardanes, de la mà de la cobla Bisbal Jove, seguides del Ball del Tortell amb les Pabordesses de la Mare de Déu de la Candelera d’Esponellà, Martís i Batllori. Com és habitual, les pabordesses van oferir bunyols a tots els assistents. També es va poder veure, com és habitual, la recreació del ball del tortell amb els vestits tradicionals i tal i com s’havia fet anys enrere.